Bardzo szybki przepis na domowej roboty pieguski. Gotowe w 30 minut razem z pieczeniem. Przepis warto mieć pod ręką na wypadek nalotu niezapowiedzianych gości ;)
Co potrzebujemy:
- pół kostki (100g) masła w temperaturze pokojowej
- pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- wanilia lub aromat waniliowy
Jak robimy:
Masło ucieramy z cukrem, aż masa zbieleje. Dodajemy jajko. Gdy połączą się ze sobą dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po chwili dodajemy aromat lub ziarna wanilii. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodajemy drobno pokruszoną (posiekaną) czekoladę. Oczywiście tu inwencja twórcza jest mile widziana - można dodać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, biała czekoladę lub co tam innego chcemy :)
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (góra-dół).
Ciasto formujemy w rulon. Odrywamy po kawałku i formujemy kulki. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy tak aby powstało ciastko.
Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. I gotowe ;)
Przepis starcza na około 16 ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz