Chrześcijanie zaczęli święcić pokarmy spożywane podczas śniadania Wielkanocnego w VIII wieku. Do Polski zwyczaj ten przywędrował dopiero w XIV wieku.
Każda rzecz wkładana do koszyczka coś symbolizuje, dlatego tak ważne jest aby wszystkie się w nim znalazły.
Baranek wielkanocny nazywany dawniej Agnuszkiem. Ten z czerwoną chorągiewką symbolizuje Chrystusa Zmartwychwstałego. Jest także symbolem pokory i łagodności.
Jajka symbolizujące płodność, nowe życie oraz wygraną życia nad śmiercią. Zazwyczaj wkładane do koszyczków w postaci pięknie malowanych pisanek.
Chleb jako pokarm podstawowy umieszczony w święconce ma przynieść dobrobyt i pomyślność. Symbolizuje ciało Chrystusa a także gościnność, sytość i godne życie.
Wędliny są symbolem zdrowia i dostatku. Do koszyczka zazwyczaj wkłada się kawałek kiełbasy, ale może to być też szynka, boczek czy słonina.
Sól i Pieprz. Sól jest symbolem oczyszczenia. Pieprz czarny zmielony natomiast symbolizuje gorzkie zioła. Gorzkie zioła żydzi dodawali do charosetu czyli pikantnego sosu. Sos ten miał symbolizować ciężką niewolniczą pracę przy produkcji cegły w Egipcie.
Chrzan jest symbolem siły człowieka.
Ser jako symbol relacji człowieka z przyrodą.
Ciasto jest symbolem doskonałości i umiejętności.
Zielone gałązki - są symbolem odrodzenia. Do koszyczków najczęściej jest dodawany bukszpan, bazie lub barwinek. Ja lubię dodać też forsycję :)
A jak wyglądają Wasze koszyczki wielkanocne?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz