Podziel się:

poniedziałek, 14 września 2015

Mielone nie muszą być nudne! Przepis na kotlety mielone z fetą i tymiankiem





Nie przepadam za banalnym jedzeniem. Lubię w standardowych przepisach choć odrobinkę coś zmienić żeby nie było nudno ;). I tak oto powstały mielone z fetą. do tego zrobiłam zapiekankę ziemniaczaną, na którą przepis znajdziecie TU



Składniki:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki lub szynki
  • jajko
  • bułka (namoczona w wodzie kajzerka lub bułka tarta)
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • ser feta
  • olej do smażenia







Mięso mieszamy z jajkiem, bułką. Dodajemy sól i pieprz. Ugniatamy przez chwilkę. Ser kroimy w kostkę. Z mięsa lepimy kulki, w środku robimy dziurkę i wkładamy kawałek sera. Zaklejamy i formujemy zgrabną kuleczkę. Następnie mieszamy bułkę tartą z tymiankiem i obtaczamy kotleciki w tej mieszance.
Smażymy na patelni do momentu aż kotlety będą rumiane.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz