Nie przepadam za banalnym jedzeniem. Lubię w standardowych przepisach choć odrobinkę coś zmienić żeby nie było nudno ;). I tak oto powstały mielone z fetą. do tego zrobiłam zapiekankę ziemniaczaną, na którą przepis znajdziecie TU
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki lub szynki
- jajko
- bułka (namoczona w wodzie kajzerka lub bułka tarta)
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- tymianek
- sól i pieprz
- ser feta
- olej do smażenia
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką. Dodajemy sól i pieprz. Ugniatamy przez chwilkę. Ser kroimy w kostkę. Z mięsa lepimy kulki, w środku robimy dziurkę i wkładamy kawałek sera. Zaklejamy i formujemy zgrabną kuleczkę. Następnie mieszamy bułkę tartą z tymiankiem i obtaczamy kotleciki w tej mieszance.
Smażymy na patelni do momentu aż kotlety będą rumiane.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz