Podziel się:

poniedziałek, 14 września 2015

Moja ulubiona zapiekanka ziemniaczna


Przepis ten kilka lat temu znalazłam z magazynie "Sól i pieprz". Troszkę go przez te lata modyfikowałam aż wyszła idealna zapiekanka ziemniaczna.

Zapiekanka ziemniaczana z fetą i tymiankiem


  • Składniki:
  • Ziemniaki ( ilość w zależności od wielkości formy do zapiekania)
  • świeży lub suszony tymianek.
  • ser feta
  • śmietana 18%
  • czosnek około 4 ząbki
  • sól i pieprz


Ziemniaki obieramy i gotujemy do momentu aż zaczną się robić lekko miękkie. Gdy chwilkę przestygną kroimy je w talarki. Czosnek przeciskamy przez praskę wprost do śmietany. Następnie dodajemy do niej szczyptę soli i pieprzu. Ser feta łamiemy na kawałeczki.


W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy:
Ziemniaki na to śmietana tak aby je tylko przykryła, następnie pokruszona feta i tymianek. 
Robimy tyle warstw na ile nam starczy składników. Na samej górze musi być warstwa śmietany, fety i tymianku. 
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser feta zrumieni się. 

Na koniec przedstawię Wam jeszcze jakie warianty zapiekanki próbowaliśmy i też całkiem nieźle smakuje ;)

1. Gdy nie mamy tymianku, używamy ziół prowansalskich
2. Na warstwę ziemniaków dodajemy przesmażony na patelni boczek
3. Na warstwę ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę. 
4. Wersja ekspresowa. Ziemniaków nie gotuję tylko za pomocą malaksera tnę na mega cienkie plasterki. Zapiekanka musi wtedy podpiec się troszkę dłużej. Warto ją także na początku pieczenia przykryć folią aluminiową aby ser nie spiekł się za bardzo.

A do zapiekanki kotlety mielone na które przepis znajdziecie TU

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz