Podziel się:

sobota, 7 lutego 2015

Domowe pieguski czekoladowe


Bardzo szybki przepis na domowej roboty pieguski. Gotowe w 30 minut razem z pieczeniem. Przepis warto mieć pod ręką na wypadek nalotu niezapowiedzianych gości ;)

Co potrzebujemy:

  • pół kostki (100g) masła w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • wanilia lub aromat waniliowy

Jak robimy:

Masło ucieramy z cukrem, aż masa zbieleje. Dodajemy jajko. Gdy połączą się ze sobą dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po chwili dodajemy aromat lub ziarna wanilii. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodajemy drobno pokruszoną (posiekaną) czekoladę. Oczywiście tu inwencja twórcza jest mile widziana - można dodać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, biała czekoladę lub co tam innego chcemy :)
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (góra-dół). 
Ciasto formujemy w rulon. Odrywamy po kawałku i formujemy kulki. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy tak aby powstało ciastko. 
Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. I gotowe ;)

Przepis starcza na około 16 ciastek.

Smacznego



Kruche ciasteczka czekoladowe do kawy, herbaty

Domowe pieguski, czekoladowe ciastka gotowe w kilka minut





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz