Dziś na dobry początek tygodnia mam dla Was przepis na tiramisu. Ciasto nie dość, że jest banalnie proste w przygotowaniu, bardzo szybko się go robi to na dodatek nie trzeba dodawać surowych jajek. Zrobienie tego tiramisu zajmuje maksymalnie 10 minut!
Co potrzebujemy:
- biszkopty (najlepiej podłużne) - 1 opakowanie- śmietana 30% - 2 opakowania
- serek mascarpone - 1 opakowanie
- kakao - do posypania wierzchu
- szklanka kawy (może być rozpuszczalna)
- kieliszek syropu smakowego - opcjonalnie
- cukier puder - 3 łyżki
Jak robimy:
Krok 1:
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Ja zaczynam ubijać samą śmietanę (bardzo dobrze schłodzoną), a gdy zaczyna gęstnieć dodaję porcjami cukier puder. Trzeba uważać aby śmietana nie ubiła się na masło, najlepiej jej za długo nie ubijać :)
Krok 2:
Dodajemy serek mascarpone i mieszamy tak aby śmietana się z nim połączyła.
Krok 3:
Robimy kawę. Ja robię dość mocną kawę. Jak używam rozpuszczalnej to wspuję 4 łyżeczki kawy do szklanki.
Gdy kawa będzie gotowa dodajemy syrop. Ja używam syropu z Lidla o smaku karmelowym. Jest świetny zarówno do kawy jak i do deserów.
Krok 4:
W brytfanie układamy biszkopty. Nakłuwamy je widelcem.
Na biszkopty wylewamy kawę. Najlepiej kawę przelewać porcjami np. łyżką tak aby wszystkie biszkopty były równomiernie nią nasączone.
Krok 5:
Wykładamy masę śmietanową na biszkopty i wyrównujemy powierzchnię.
Krok 6:
Przez sitko sypiemy kakao, tak aby równomiernie przykryło wierzch naszego ciasta
Krok 7:
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. Jak wytrzymacie to najlepiej jest je potrzymać w lodówce przez całą noc. Nam się to nigdy nie udaje, a na drugi dzień zostają tylko resztki ciasta :)
Smacznego!!!
A wy jakie macie przepisy na tiramisu? Podzielcie się przepisem ze mną, chętnie wypróbuję coś nowego a efekty opublikuję na blogu :)
Zapraszam do przejrzenia pozostałych przepisów na blogu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz